Παρά τις επίμονες προσπάθειές μας τους τελευταίους μήνες μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καταθέτοντας πλήθος ερωτήσεων και αναφορών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξακολουθεί να παραμένει ουσιαστικά απόν απέναντι στα μείζονος σημασίας προβλήματα των παραγωγών θερμοκηπιακών και υπαίθριων καλλιεργειών της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας.
Οι καταγγελίες και οι επιστολές των αγροτών της Μεσαράς για χιλιάδες τόνους αδιάθετης παραγωγής που μένει στα αζήτητα και καταλήγει στη χωματερή, για αδυναμία των παραγωγών να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους σε φυτώρια, επιχειρήσεις γεωργικών εφοδίων, κ.λπ., προκειμένου να πιστωθούν για τις παραγωγές της νέας περιόδου, αλλά και τα δεκάδες τοπικά δημοσιεύματα που αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής, φαίνεται πως αφήνουν ασυγκίνητο τον κ. Υπουργό.
Σε απάντησή του, μόλις στις 1/10/20, ο κ. Υπουργός κάνει λόγο για ενεργοποίηση ενός προσωρινού μέτρου στο πλαίσιο του Π.Α.Α. 2014-2020, που θα περιλαμβάνει χορήγηση ενίσχυσης 7.000 € ανά γεωργό, κατόπιν αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης των αναγκών, αλλά και σε δυνατότητα δανείων για επένδυση, ενώ παροτρύνει τους αγρότες να ενταχθούν σε Οργανώσεις Παραγωγών. Μαζί και με τις αργοπορημένες εξαγγελίες του από την Ιεράπετρα για ενίσχυση ύψους 10 εκατ. € στους αγρότες της Κρήτης, ποσό το οποίο δεν έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Βορίδης φαίνεται πως εξάντλησε την στήριξή του προς του παραγωγούς.
Το γεγονός είναι ότι ακόμα και σήμερα οι παραγωγοί της Κρήτης δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ ενίσχυση από την Κυβέρνηση, παρά τους καταστροφικούς, για εκείνους, τελευταίους μήνες. Χωρίς ντροπή έχει αφήσει αβοήθητο τον αγροτικό κόσμο, με την υπόσχεση ότι κάποια στιγμή, κάτι θα διατεθεί και γι’ αυτούς. Το «κάνει να πάρουν» που λέμε στην Κρήτη αποτελεί ουσιαστικά την επίσημη απάντηση του Υπουργείου.